Като се каже „коктейл с текила”, първото, за което се сещаме, е Маргарита.
Именно защото е толкова известна, Маргаритата има цял отбор претенденти за нейни изобретатели. Едно поне е сигурно – всички истории сочат към един период от време, така че знаем поне приблизително кога се е появил този коктейл – 30-те или 40-те години на 20 век.
Някои от историите разказват и за конкретни Маргарити, на които евентуално е било кръстено това питие. Иначе на испански „маргарита” си значи маргарита (цветето), а на латински – „перла”.
Съставки
Маргаритата има честта да си има специална чаша – така наречената чаша Маргарита (вдясно).
Необходимите съставки са: текила, трипъл сек (ликьор, широко използван за приготвяне на коктейли, с основен вкус на портокал), сок от лайм или лимон, лед, по желание и сол за ръба на чашата.
Класическите пропорции на текилата, трипъл сека и сока от лайм или лимон са съответно 7:4:3; въпреки това има много различни варианти. (За един коктейл примерни количества биха били 35 мл текила, 20 мл трипъл сек и 15 мл сок от лайм или лимон.)
Приготвяне…