Кайпириня

0
1081

БразилияТози слабоалкохолен коктейл мирише на знойни бразилски плажове, където за жените е въпрос на чест да са по монокини. Кайпиринята се смята за нещо като националният коктейл на Бразилия.

Реклама

Главната съставка на коктейла е малко трудна за намиране, поради което често се замества от някакъв лек ром. Иначе оригиналният алкохол за този коктейл се казва кашаса и е бразилска алкохолна напитка, която се прави от ферментирал сок от захарна тръстика. Съдържанието на алкохол в кашасата е около 40%. Ако не може да се осигури тази съставка, може да се използва ром.

Името на коктейла е умалителната форма на "кайпира" (caipira), което на португалски значи селяндур. От дългата употреба на Кайпиринята обаче вече никой не се сеща за селяндури, когато си поръчва този коктейл.

КайпириняЗа родно място на кашасата се смята бразилското градче Парати. Основната съставка на Кайпиринята се е родила в плантациите на португалските заселници в Бразилия преди около 400 години. Те я давали на робите си, защото забелязали, че  напитката ги прави по-енергични. С течение на годините кашасата става все по-популярна, докато в началото на 20 век вече е нещо като националната напитка на Бразилия, а от нея се прави и националният им коктейл, Кайпиринята.

Приготвяне

Освен кашасата, са ни необходими лайм, захар и натрошен лед. Чашата, в която се приготвя, е така наречената "old fashioned glass", старомодна чаша. Тя е ниска, обикновена чаша, която се използва за приготвяне на коктейли с малко съставки.

За един коктейл са необходими около 50 мл кашаса или ром, половин лайм, нарязан на четири, 2 чаени лъжички захар и лед.

Първо се смесват нарязаният лайм и захарта. Те се натрошават и намачкват с дървена лъжица или със специален дървен инструмент, подобен на този от хаванче. След това чашата се пълни почти догоре с натрошения лед и накрая се налива алкохолът. Още малко за приготвянето можеш да видиш в това видео:

https://www.youtube.com/watch?v=zOOEar1woto

Вариации

Кайпиринята с ром се нарича кайпирисима. Кайпироска пък е кайпириня с водка вместо кашаса.

Вместо лайм също могат да се използват най-различни плодове по желание. Количеството на захарта също може да се променя по желание.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here