Как да си спечелиш уважение в офиса

0
679

Костюм и вратовръзка

Реклама

Колкото повече те уважават околните, толкова по-големи са шансовете ти за израстване в кариерата.

Как обаче да си спечелиш уважението на колеги и шефове? За тази цел се искат както усилия, така и определени умения, свързани с дипломатичност и такт. Ето няколко начина, по които можеш да заслужиш уважение в офиса:

1. Не влагай твърде много емоция

Кариерата в много отношения прилича на връзката – ако се вкопчваш в нея, ще я разрушиш. Също както при една връзка, в кариерата си трябва да можеш да запазваш своята идентичност и индивидуалност. Колкото и да обичаш работата си, недей да показваш това твърде очевидно – ако всеки път оставаш до късно след работа, рано или късно шефът ти ще започне да злоупотребява с това.

За да те уважават, трябва да показваш, че работиш тази работа, защото ти така си решил, а не да се държиш така, сякаш тази позиция е последната на света.

Разбира се, това не значи да отидеш в другата крайност и да показваш пълна липса на заинтересованост – това поведение няма да ти донесе респект, а уволнение.

2. Винаги имай план Б

Не, недей да разправяш наляво и надясно за другите предложения за работа, които си получил. Просто винаги имай едно наум и не си отрязвай пътищата към други позиции. Ако сам си знаеш, че имаш резервен вариант, това ще ти помогне да не се вкопчваш в сегашната си работа, да не изглеждаш отчаян и да вдъхваш повече уважение у околните.

3. Не изоставяй с работата

Ако имаш краен срок за нещо, спазвай го. Ако си казал, че ще свършиш нещо за определено време, свърши го. Хората трябва да знаят, че могат да разчитат на теб, за да те уважават.

Ако пък шефът ти поиска да свършиш нещо за неразумно кратко време, не се страхувай да му кажеш, че не можеш и че от бързането ще пострада работата.

4. Не закъснявай за работа и за работни срещи

Да си винаги навреме показва уважение към работата и към хората, с които имаш уговорена среща. Само ако показваш уважение към другите, можеш да разчиташ на тяхното уважение.

5. Недей да разпространяваш клюки

Това никога на никого не е донесло уважение. Още повече ако клюките са по адрес на висшестоящи. Още повече ако те достигнат до хората, за които се отнасят.

Още…

снимка: _Davo_, Flickr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here