Обратно в офиса

0
613

Обратно в офиса

Реклама

Връщането на работа след празниците обикновено не е лесно. До вчера си можел да се излежаваш до късно, след като си си легнал на сутринта, а днес вече часовникът звъни в 6:00.

Учените сравняват прехода от почивка към работа с усещането след дълго пътуване със самолет, когато часовата разлика води до отпадналост и когато на организма му е необходимо време, за да се адаптира.

Причината за трудното ни връщане на работа е, че периодът на почивка прекъсва нормалния ритъм, с който функционира организмът ни. Това става по същия начин, по който се прекъсва нормалният ритъм след презокеанско пътуване.

Освен това краят на празниците води до негативни емоции, които допълнително затрудняват влизането ни в ритъм. Също така, обикновено по празниците сънят ни се разстройва, защото не си лягаме в един и същи час и това допринася за натрупването на умора. Което е малко парадоксално точно след почивката.

При завръщането в офиса всъщност се получава разлика между нашето биологично време и външните изисквания. Т.е., нашето биологично време ни диктува в 8:00 да се излежаваме в леглото, а външните изисквания казват, че по това време вече трябва да сме на бюрото в офиса.

Умората и трудното връщане на работа след края на празниците се проявяват в трудно сутрешно ставане, трудности при заспиването вечер, умора и сънливост през деня, лошо храносмилане, загуба на апетит, трудности с концентрацията, липса на енергия, раздразнителност.

За съжаление след като веднъж сме разстроили работния ритъм на организма си, единственият начин да си го върнем е да стиснем зъби и да приемем, че няколко дни ще сме сънливи, изморени и неработоспособни. Все пак има неща, които можеш да направиш – старай се да ставаш навреме, прави кратки сутрешни тренировки и се храни здравословно.

А за следващите празници пробвай да не позволиш на ритъма ти да се обърка по време на почивните дни. Т.е., да продължиш да си ставаш рано, независимо, че не си на работа. Това може да изглежда трудно и ненужно, когато си в отпуск, но пък след почивката връщането в офиса ще е доста по-лесно.

снимка: Rich Moffitt, Flickr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here