Какво да направиш, ако работиш твърде много

0
547

Стрес

Реклама

Преработването води до доста проблеми – недоспиване, умора, стрес, липса на време за себе си. Въпреки че икономическата ситуация може да изисква да работиш повече, не забравяй, че здравето ти е най-важно. Ето 5 проблема на хората, които работят твърде много, и какво можеш да направиш, за да разрешиш всеки от тях:

1. Работиш повече от 40 часа на седмица

За типичен работен ден се смята 8-часовият, а за типична работна седмица – 5-дневната. Факт е обаче, че много хора работят повече. Ако работиш по повече от 50 часа седмично, има два варианта. Или много обичаш работата си, което означава, че дългата работна седмица не те изморява; или работиш твърде много.

Вторият вариант изисква да направиш нещо.

Най-лесният начин е да говориш с шефа си и да му обясниш, че не си достатъчно продуктивен. За да се справяш добре с работата, е необходимо да имаш и време за почивка. Ако намалиш работното си време, това може да се отрази на заплатата ти или на времето ти за отпуск. Възможно е да ти се наложи да избереш намаляване на заплатата или на отпуската за сметка на намалено работно време, така че помисли какво си готов да жертваш.

А ако шефът ти не се съгласи да намали работното ти време? Тогава може би е време да помислиш за друга работа, където шефът ти знае, че многото работни часове не се равняват на много свършена работа.

2. Не спиш достатъчно

Да си лягаш навреме, да заспиваш бързо, да спиш добре и да се събуждаш лесно навреме – за много хора това са неща, близки до невъзможното.

Хубавата новина е, че часът ти на лягане и на ставане зависят от теб. Затова, ако си лягаш твърде късно, разбери защо това е така и се опитай да направиш съответните промени.

Ако пък ти е трудно да заспиваш и всяка вечер се въртиш по половин-един час, пробвай да си почиваш повече непосредствено преди лягане. Ако трябва да свършиш някаква работа, не я върши преди да си легнеш, защото има вероятност да продължиш да мислиш за работа, докато се опитваш да заспиш. Постарай се непосредствено преди лягане да не правиш нищо, което се смята за работа, и вместо това да се опиташ да се отпуснеш.

Стрес, липса на почивка и напълняване…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here