Как да се оплачеш от колега

0
194

Жълти листи2. Ако все пак се наложи да говориш с някой висшестоящ, направи го внимателно

Реклама

Въпреки усилията ти може в крайна сметка да се наложи да се оплачеш от колегата си на някой по-висшестоящ. Как да го направиш най-колегиално?

Говори с някого на по-ниско ниво

Недей веднага да отиваш при шефа. Първо премини през някого на по-ниска позиция. Това е начин да се опиташ да решиш проблема, без да го раздухваш.

Похвали колегата

Ако по някаква причина се наложи да говориш с шефа, недей да обсъждаш само проблема, а подчертай и добрите страни на колегата. Похвали го, за да създадеш усещането, че проблемът, за който говориш, е изключение, а не правило.

Намери друг проблем

Тъй като колегата обикновено работи толкова добре, проблемът най-вероятно не е само в него. Може би е в натоварения график или в липсата на скорошен курс за професионална квалификация?

3. Направи оплакването анонимно

Това е добър подход, ако става дума за малък проблем. Например, ако колегата редовно довършва хартията в принтера, без да сложи нови листи, ако не обръща достатъчно внимание на клиентите или нещо подобно.

В този случай сподели с шефа, че някой прави въпросното нещо, но ти не знаеш кой точно. Или използвай околните – кажи, че клиенти са ти се оплакали, че някой не им е обърнал внимание и вместо това е говорел по телефона. Обърни внимание на проблема, без да посочваш човека. Най-вероятно шефът ти ще предупреди всички на общо основание, което за теб е чист начин да предадеш посланието на колегата, без да си разваляш отношенията с него.

Оплакването на винаги е най-добрият начин

Често проблемите се решават по-лесно с един открит разговор, отколкото с оплаквания, които водят до ескалиране на напрежението. Това важи особено много в случаите, когато проблемът е малък. Затова, ако твой близък колега прави нещо, което пречи на работата ти, първо пробвай приятелски да си поговориш с него. Най-вероятно това ще е напълно достатъчно.

снимки: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here