Как да се оплачеш от колега

0
1223

Моливи

Реклама

Всички имат своите не дотам приятни навици. Това включва и хората, с които работиш. И ако тези навици пречат на твоята работа, в някакъв момент трябва да предприемеш нещо.

Как обаче да се оплачеш от колега, на когото не искаш да създадеш проблеми? Или от такъв, с когото сте приятели? Виж три подхода, които може да ти помогнат.

1. Говори директно с него

Ако насочиш оплакването си направо към шефа, това почти със сигурност ще влоши нещата – ще развали отношенията ти с колегата ти, ще му създаде проблеми и ще ти спечели име на не особено доброжелателен колега.

Директният разговор е особено подходящ, ако не става дума за някакъв сериозен проблем. Ако например колегата закъснява всеки ден с по 10 минути и това пречи на твоята работа, не е необходимо да се отнасяш до шефа. Ще постигнеш по-добри резултати, ако говориш директно с колегата.

Как да проведеш разговора

Накратко – с такт и внимание.

Покажи загриженост за колегата, а не за себе си

По този начин ще обърнеш внимание на проблема, без ти да си укоряващата страна. Ако например храненето в офиса е забранено, а колегата ти упорито похапва чипс на бюрото си, шумолейки особено усърдно, кажи му, че нарушава правилата на офиса. (Разбира се, говори с него насаме.) Подчертай, че теб не те притеснява, но че шефът в някакъв момент ще забележи и ще направи забележка. Този подход може да ти се струва твърде обиколен, но чрез него можеш да посочиш проблема, без ти да излизаш лошият.

Покажи, че ти плащаш за неговите грешки

Ако сте достатъчно близки, можеш да използваш този подход. Ако например става дума за редовни закъснения, обясни на колегата, че не можеш повече да го прикриваш. За да звучиш по-малко обвинително, можеш да обърнеш целия разговор в молба за услуга – дали случайно той може да идва навреме на работа, за да не ти се налага да вършиш и неговата работа рано сутрин и за да имаш време да отскочиш за кафе? Това може да не звучи като особено приятен за теб начин, но пък може да успееш да избегнеш разговора с мениджъра или шефа.

2. Ако все пак се наложи да говориш с някой висшестоящ, направи го внимателно…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here