Как да се държиш, след като те повишат

0
1044

Стълба

Реклама

Повишенията са хубаво нещо. Освен напредък в кариерата, те значат и по-висока заплата и още по-добри перспективи.

Само че не винаги е лесно да се справиш с новото си положение в офиса. Често с повишението идват и неприятни неща като завист от страна на околните и твърде голямо нарастване на собственото ти его.

Как да избегнеш тези последици?

1. Не променяй поведението си към колегите

Хората, които до вчера са ти били колеги, след повишението ти вероятно вече са твои подчинени. Дори и да не са ти пряко подчинени, ти вече си на по-високо ниво в офиса, което вероятно те кара да се чувстваш неловко.

Точно това неловко усещане трябва да преодолееш. Не променяй начина, по който се отнасяш с колегите си. Дръж се съвсем естествено – това е най-добрият подход. Също така, колкото и да ти се иска, избягвай да говориш за повишението си. Ако ти зададат конкретен въпрос за него, отговори най-общо и не се задълбочавай.

2. Не спирай да работиш

Не забравяй, че повишението ти е резултат не от нещо друго, а от работата ти. Затова не спирай да я вършиш все така добре. По-високата позиция не би трябвало да те кара да се променяш или да клинчиш от задължения. Напротив, продължавай в същия дух и се старай да работиш още по-добре. Това ще ти спечели уважението както на шефовете, така и на колегите.

3. Не се надувай

Има хора, на които дори и малко повече власт им се отразява доста зле – започват да се надуват и да раздават нареждания от сутрин до вечер. Недей да ставаш като тези хора.

Интересно е, че повишението всъщност до голяма степен е нова работа. Затова в първите дни гледай на него точно така – като не нещо ново, което изисква свикване и обучение. Не се притеснявай да питаш – новата позиция нормално ще изисква да се учиш. Готовността да се учиш ще ти спечели допълнително уважение.

Новите задължения и новите отговорности

Повишението не е само по-добра заплата и повече възможности за развитие, но и повече задължения и отговорности. Гледай точно така на него – на нещо хубаво, което обаче изисква да продължаваш да работиш и да се развиваш и да не променяш добрите си отношения с колегите си.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here