Как да правиш комплименти на шефа

0
731

Подмазване, проява на добър характер или изискване на работното място – какво всъщност е комплиментът към шефа? В повечето случаи е по малко и от трите.

Реклама

Да кажеш нещо хубаво на шефа си обикновено е добра идея, особено ако го направиш искрено и спазвайки няколко основни правила.

Как да правиш комплименти на шефа

1. Избери конкретен детайл

Общият комплимент в повечето случаи не е искрен. Когато хората нямат какво друго да кажат, те прибягват до неопределени комплименти като „хубава вратовръзка”, „хубави обувки” и т.н.

Затова пък комплимент, който показва, че забелязваш конкретни неща, е съвсем друго нещо. „Харесва ми цветът на вратовръзката ви – много добре се съчетава с цвета на ризата.” Нещо такова едновременно показва твоето внимание към детайла и служи като двоен комплимент – с едно изречение казваш, че шефът има вкус и че може да съчетава добре цветовете.

2. Възхищение, а не завист

Не питай шефа откъде е новият му костюм или каква марка са очилата му.

В повечето случаи шефовете получават повече пари от подчинените си, а вършат по-малко работа. И е нормално фактът, че шефът ти може да си позволи да даде за един панталон сума, равнозначна на половината ти заплата, да не те прави особено щастлив.

Това обаче не трябва да си личи в комплимента ти. Затова не се интересувай от цени, марки и производители. Вместо това подчертай, че харесваш материята или кройката – това също са неща, които отличават скъпите дрехи, но вниманието към тях показва по-скоро, че ти си познавач на хубавите неща, отколкото, че завиждаш.

3. Никога не питай за цената

Ако си решил да кажеш на шефа си, че има хубав костюм, не прибавяй към комплимента си въпроса „Колко струва?” – това просто не е твоя работа.

4. Не прави лицемерни комплименти

Комплиментите трябва да са заслужени. Ако точно днес шефът ти е дошъл на работа, без да се среше, не му казвай колко свежа е прическата му. Ако не можеш да кажеш нещо хубаво, по-добре си замълчи.

5. Но не се притеснявай да преувеличаваш

Ако пуловерът на шефа ти се струва доста приятен, спокойно можеш да кажеш, че е страхотен. И пак не забравяй да добавиш нещо конкретно – цвят, материя, кройка и т.н.

6. И все пак бъди кратък

Две-три изречения са достатъчни за един комплимент. След като си си казал думичките, замълчи и не повтаряй комплимента всеки път, когато с шефа се разминете по коридора.

7. Прави комплименти и на останалите

За да не звучат комплиментите ти към шефа като подмазване, прави комплименти и на останалите си колеги, като спазваш същите принципи: искрено, конкретно и кратко.

 

Комплиментите са нещо приятно, което всеки обича да чуе. Ако не прекаляваш с тях и ги казваш в подходящо време и място, това ще ти помогне да създадеш добро впечатление за себе си.

снимка: Editor B, Flickr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here