Как да направиш добра презентация

0
826

Бизнесмен

Реклама

Добре изнесената презентация може да ти отвори много възможности, да направи хубаво впечатление на шефове и бъдещи работодатели и като цяло да повлияе положително върху кариерата ти.

Как да си сигурен, че презентацията, която подготвяш на PowerPoint или друга подобна програма, ще бъде възможно най-добра? Виж основните неща, за които трябва да внимаваш:

1. Подготовка

Напиши текста на презентацията в текстов файл и едва тогава го разпредели по слайдове. Това ще ти спести време, защото първо ще мислиш само за текста, а след това – само за визуалното оформление. Нека текстът да е кратък и ясен и да съдържа само основната информация, без детайли.

Непременно пусни spell check и внимавай за пунктуационните знаци. Презентация с печатни грешки прави изключително лошо впечатление, а за съжаление много хора не се сещат да си проверят текста. Гледал съм презентации на хора, които се смятат за специалисти в областта си, а не могат да се справят с правописа и пунктуацията.

2. Оформление

Шрифт

Той трябва да е достатъчно голям. Едни от най-трудните за възприемане презентации, които съм гледал, са били с малък, нечетивен шрифт.

За да си сигурен, че шрифтът е достатъчно голям, виж как изглеждат слайдовете ти от известно разстояние, като се отдалечиш от компютъра. Имай предвид на какъв монитор и в какво помещение ще се гледа презентацията.

Фон

Ако презентацията ти е на сериозна тема, не избирай весел и закачлив фон/шаблон/дизайн. Това изглежда ученическо и несериозно.

Недей да избираш и бял фон, той е твърде скучен и тривиален. Най-добре сложи някакъв приглушен, мек цвят за фон. И след като го избереш, не го сменяй за различните слайдове – той трябва да е еднакъв навсякъде.

Информация

Само най-важните неща трябва да са написани на слайдовете. Все пак ти си там и говориш. Презентацията е само помощно средство за теб в говоренето и за аудиторията – във възприемането. Ако точките на един слайд станат повече от 4-5, премини на нов слайд.

Имай предвид, че много по-често се случва една презентация да дава твърде много информация, отколкото да дава твърде малко.

Колко да са слайдовете, да има ли визуална информация и ефекти…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here