Как да изглеждаш като шеф

0
606

 

Реклама

4 трика да изглеждаш като шеф

Дори да не си на ръководна позиция, ако се държиш като шеф, ще започнат да те възприемат като такъв. Така поне казва авторът Стенли Бинг, който е написал няколко книги по въпроса. Според него колкото повече усвоиш външността на шефска персона, толкова по-добре. Ето няколко от съветите му.

1. Невидима стена

Дори и да нямаш самостоятелен офис, има някои трикове, чрез които ще се отделиш максимално от околната среда и ще можеш по-лесно да се разсейваш и да си почиваш, без да те хванат.

За тази цел мониторът на компютъра ти трябва да е обърнат с гръб към околните. Работното ти място трябва да е максимално персонализирано, с предмети, които ти си сложил. Така личното ти пространство ще е по-малко привлекателно за околните. Също така, създай си недружелюбни навици.

Всичко това те кара да изглеждаш отделен и асоциален, а общуването с теб – трудно. А чии черти са това? На шеф.

2. Овъртайм

За да накараш другите да се чудят още повече що за птица си (което често се питаме за влиятелните хора), стой в офиса повече от останалите (като тайно мързелуваш). „Той защо постоянно виси тук?” – този въпрос ти гарантира зараждане на слухове от сорта на това, че работиш повече, заслужаваш повишение или може би вече получаваш някакви други задачи, за които останалите не знаят.

3. Виртуално присъствие

Има обаче и друго – трябва и да отсъстваш достатъчно често. Когато някой отсъства от офиса, той създава илюзията, че е твърде важен, за да е постоянно на разположение. Колкото по-труден си за намиране, толкова по-важен изглеждаш. И толкова по-щастливи ще се чувстват хората от факта, че най-после са те намерили. Така имаш предимство в общуването, защото срещу теб стои човек, който сякаш ти е задължен само за това, че си благоволил да бъдеш намерен.

4. Делегиране

Ако си нямаш асистент или секретарка, намери начин да използваш нечий друг асистент или секретарка. Така правят успешните хора. Колкото по-умело делегираш задълженията си на други хора, толкова повече се доближаваш до образа на шеф.

Другата страна

Все пак имай предвид, че създаването на шефски образ има и отрицателни страни. Ако се държиш като по-важен от останалите, нямаш шанс да станеш нито най-обичания човек в офиса, нито душата на компанията. Всичко си има цена.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here