Кажи „Не” на шефа

0
545

Офис

Реклама

Имаш много работа и малко време, за да я свършиш. На бюрото ти те чакат купища книжа, имаш няколко срещи, трябва да напишеш десетина мейла, а очакваш и важно обаждане. И точно в този момент идва шефът ти и те пита дали можеш да направиш една презентация за утре сутринта.

Имаш пълното право да кажеш „Не”. Нищо, че питащият ти е шеф. Ето как да го направиш, без с това да сложиш край на кариерата си.

Бъди учтив

Разбира се, че отговорът ти не трябва да звучи като „Остави ме на мира, имам много работа!” или „Разкарай се, няма да стане!” Напротив, бъди съвсем учтив, когато обясняваш причината за отказа си. Която е една-единствена: имаш много работа и ако поемеш още, няма да свършиш задачите така, както трябва.

Поискай мнението на шефа си

Хората обичат да ги питат за мнението им. Това ги кара да се чувстват значими. Затова попитай шефа си кои задачи според него са най-важни. Обясни му, че не можеш да приемеш новата задача, без някоя от старите да пострада, затова искаш заедно да решите кое е приоритет и кое не. Това отношение ще покаже, че за теб от първостепенно значение е да свършиш работата си добре.

Потърси разбиране

Обясни съвсем ясно и непринудено колко точно и каква точно работа имаш в момента. Не се жалвай и не търси съжаление – не това е целта ти. Целта ти е да покажеш, че гледаш на задачите си сериозно и че не искаш да ги претупваш.

Предложи някого за работата

Ако знаеш, че някой от колегите ти би искал да поеме новата задача, предложи го на шефа си, след като му благодариш за вниманието, че се е сетил първо за теб. Но внимавай да не посочиш някого, който не би искал да се заеме с тази задача – това може да усложни отношенията ти с колегите ти.

 

Не е страшно да кажеш „Не”

Да, има шефове, които изглеждат така, сякаш не биха приели „Не” за отговор. Но това не значи, че трябва да приемаш всичко и да се затрупваш с работа. Ако ти се налага да откажеш да свършиш нещо, направи го внимателно и с уважение и не превръщай отказа в постоянно свое поведение. По този начин шефът ти би трябвало да разбере, че щом казваш „Не”, значи наистина си имаш причина за това.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here