Кандидатстване за работа: темата на имейла

0
15038

Subject

Реклама

Subject-а или темата на един имейл е нещо много важно, когато става дума за професионална комуникация. Когато пишеш на някого по работа, човекът отсреща трябва лесно да може да разбере кой и за какво му пише. А ако говорим за кандидатстване за работа, темата е още по-важна – тя е първото, което ще те отличи от всички останали кандидати.

(Това важи и за кандидатстване за работа, което не се прави чрез имейл, а с помощта на друга система, която ти позволява да напишеш Subject на съобщението си.)

Какво трябва да казва темата? Най-общо казано:

– кой си ти;
– за какво кандидатстваш
– какви са квалификациите ти

Може да ти се струва трудно да напишеш всичко това с няколко думи, но всъщност не е така.

Въпреки че в различните случаи нещата не винаги са идентични, ето няколко общи правила, които ще ти помогнат, като започнеш да пишеш темата на имейла си:

1. Бъди кратък

В зависимост от това дали получателят гледа входящата си поща на компютър или на мобилен телефон, той ще види или 60, или 25-30 знака от твоята тема. Затова се опитай да се вместиш в тях. Това значи, най-общо казано, между 6 и 8 думи.

Например: Кандидатура за асистент мениджър

2. Постави най-важните думи в началото

Вероятността да ти прочетат имейла на телефон е доста голяма, затова се застраховай, като поставиш най-важните думи първи. Така те ще бъдат прочетени при всички случаи.

Например: Инженер химик с 10 години опит

3. Бъди ясен и конкретен

Хората, които се занимават с подбор на кадри, често са много заети и може да отделят на една кандидатура не повече от няколко секунди. Затова се постарай темата на имейла ти да е толкова ясна и конкретна, че на получателя да му стане ясно за какво става дума още преди да отвори имейла. Махни всички излишни думи, които не носят информация.

Например: Иван Иванов – кандидатура за мениджър продажби

4. Използвай логични ключови думи…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here