Избягване на работата

0
535

РаботаНа всеки понякога се случва да няма желание да отиде на работа или да свърши конкретна задача. Ако обаче тези настроения не са изолирани случаи, а ежедневие, тогава може би си струва да се замислиш.

Реклама

Какво точно избягваш?

Може би отлагаш онова телефонно обаждане, в което се налага да се извиниш на недоволен клиент; или пък се бавиш да съобщиш на служителя си, че не си доволен от работата му и че ако нещата не се променят, ще трябва да го освободиш.

Отлагането на такива задачи може да попречи на работата ти. Колкото и да не ни харесва, понякога се налага да вършим и не толкова приятни неща. Само от теб зависи да се мотивираш и да не отлагаш днешната работа за утре.

Организация

Понякога отлаганията, пропускането на крайните срокове и протакването на задълженията се дължат просто на неефективни работни навици. Може би най-важният е да умеем да организираме времето си. Планиране, самоконтрол, спазване на крайни срокове – всичко това далеч не е трудно, ако си го поставиш за цел.

Пробвай например всеки ден да отделяш по един час от времето си за задачите, които си отлагал. Или пък започни с нещо малко, с част от някоя работа. Ако разделиш неприятната работа на малки части, всяка една няма да изглежда толкова заплашително.

Контрол

Ако имаш проблем с изпълнението на задачите си, отлагането и организацията, използвай контрола на висшестоящите. Ако има някой, който контролира свършената от теб работа, използвай това обстоятелство. Когато сме задължени пред друг, не само пред себе си, често сме по-ефективни.

Ако обаче има друга причина

Понякога избягването на работни задачи може да е само симптом. Може да се окаже, че онова, което не ни се прави в момента, не ни се прави по принцип. И че отлагането и избягването на задълженията всъщност са знак, че работата ти не те удовлетворява и че не се чувстваш щастлив от онова, което вършиш.

За да решиш дали това е причината, замисли се над нещата, които избягваш да свършиш, и над причините за това нежелание. И ако се убедиш, че проблемът е в настоящата ти работа, може би е време да помислиш за друга, която ще те удовлетворява повече.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here