Клюки на работното място

0
780

КлюкиВсички го правят в някакъв момент и в някаква степен. И колкото и да се убеждаваме, че само жените клюкарстват, не е съвсем така и затова и ние трябва да внимаваме.

Реклама

Понякога може да изглежда съвсем невинно. Стоим с колеги пред кафе машината и някой споменава, че момичето от ксерокса отново хвърля погледи на шефа. Обаче някой от присъстващите решава да разкаже „добронамерено” на някого другиго, нещата тръгват по веригата и накрая шефът гледа лошо всички.

Малко или много такива неща са неизбежни на почти всяко работно място.

Но къде е границата между допустимо и прекалено? Дали клюките ти помагат да заздравиш отношенията си с колегите и да научаваш новините предварително? Или, напротив, те развалят цялата работна атмосфера и застрашават кариерата ти?

Всичко зависи от степента. Колкото и да е странно, в определени количества клюките дори ти помагат. Къде обаче е границата?

КлюкиКлюките създават стрес на работното място. А в ситуация на стрес хората по-трудно се съсредоточават върху работата си. И това е само един от лошите ефекти. Една клюка може да създаде име на някого, да внесе напрежение в нечии отношения, да провали повишение и т.н. и т.н. Не е необходимо да изброяваме всички лоши последици.

Иначе казано, злонамерените клюки и интриги не могат да бъдат толерирани по никакъв начин. Не допускай да влезеш в ролята нито на обект на такива клюки, нито на техен разпространител.

И все пак

Има обаче и мнения, според които обратното поведение – абсолютно неучастие в клюките в офиса – също не е добро за кариерата ти. Не за друго, ами защото, ако не надаваш ухо към клюките, има вероятност да не си осведомен за неща, които биха ти били от полза.

Слушане

Ако говориш зад гърба на някого, това е лошо и едва ли може да има каквито и да било положителни последици. Това обаче не пречи да слушаш какво говорят другите и да се включваш с минимално участие, колкото да не загубиш доверие. Какво можеш да спечелиш от това?

Ами, клюките ти дават полезна социална информация…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here