Да игнорираш ли колега във Фейсбук

0
691

Да игнорираш ли колега във Фейсбук

Реклама

Вече спокойно можем да кажем, че съществува етикет, свързан със социалните мрежи. И той казва: не е хубаво да игнорираш колега, който иска да ти стане приятел във Фейсбук.

Причините да не искаш да обидиш някого от офиса са много, но най-общо могат да се сведат до една проста истина: не знаеш кой от колегите ти утре ще се окаже твой шеф.

ОК, игнорирането отпада. Само че ти не искаш да споделяш с този човек личната информация и снимките, които споделяш с приятелите си във Фейсбук. Какво правиш в този случай?

Едно от възможните решения е да направиш списък „Колеги” и да добавяш в него хората, с които работиш. След това променяш настройките на този списък, като сам решаваш каква информация ще могат да виждат хората от него.

Друго решение е да предложиш алтернатива на колегата, който иска да станете приятели във Фейсбук – да се свържете в мрежа за професионални отношения (като LinkedIn). И след това чакаш колегата да забрави, че е искал да се сприятелите и във Фейсбук. Ако искаш, можеш да му кажеш направо, че във Фейсбук имаш само приятели и роднини, но това вече зависи от отношенията ви. Друго измъкване може да бъде „Ами, аз не си ползвам много акаунта във Фейсбук, обаче ти предлагам друго…” Идеята е да не звучиш, сякаш режеш човека.

Защо колегите ти искат да са ти приятели във Фейсбук?

Защото е по-лесно да научат разни неща за теб, отколкото ако седнете да си говорите. Новите технологии и социалните мрежи влияят на общуването ни доста повече, отколкото предполагаме – правят го отложено във времето, позволяват ни да обмисляме отговорите си, спестяват ни време. И малко по малко хората свикват с този начин на комуникация.

Друга причина колеги да искат да се сближат чрез социалните мрежи е, че много от тях просто не се замислят какви са евентуалните последици от споделянето на лична информация с хора, които не са им особено близки.

Трета причина е самият Фейсбук, който дава предложения за нови приятели. Достатъчно е да добавиш един от колегите си като приятел и след това всички от офиса, с които този колега е приятел, могат да те намерят.

Най-важното в професионалните ти взаимоотношения в социалните мрежи е да контролираш достъпа до личната си информация.

А да добавиш ли шефа във Фейсбук?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here