Как да поискаш увеличение на заплатата

0
607

Разговор

Реклама

От известно време си мислиш, че заслужаваш да ти увеличат заплатата, но не знаеш как да подхванеш темата? Не се притеснявай, този разговор за никого не е лесен. Но пък, ако се подготвиш за него, може и да се окаже, че не е и толкова труден. Виж как в 8 стъпки:

1. Защо заслужаваш увеличение?

Преди да предприемеш каквото и да било, задай си този въпрос. Кое точно те кара да смяташ, че заслужаваш повече пари? И, нещо повече, дали нещата стоят по подобен начин за шефа ти? С какво точно ти си му достатъчно полезен, за да искаш по-висока заплата? Като знаеш за себе си отговорите на тези въпроси, ще ти е доста по-лесно да съставиш стратегия за разговора.

2. А колко изкарва колегата?

Това няма никакво значение. Не се сравнявай с колегите си – дори и да сте на сходни позиции, опитът и индивидуалното ви представяне може да са различни. И в никакъв случай не казвай на шефа си, че не е честно, че еди-кой си взима повече пари.

3. Бъди честен със себе си

Много често хората бъркат положените усилия и постигнатите резултати. За съжаление е възможно да си положил много усилия, а резултатите от тях да не са достатъчно добри. Имай предвид, че парите, които получаваш, са на базата на постиженията ти, а не на вложените усилия.

4. Репетирай разговора

Какво ще кажеш, ако шефът каже „Да”? А ако каже „Не” или „Може би”? Имай предвид различните възможности и недей да включваш в нито един от сценариите крясъци или блъскане на вратата.

5. Избери подходящ момент

Имай предвид, че и шефовете са хора. Ако по някаква причина шефът е подложен на стрес, ако точно сега работата е повече и на него му е по-натоварено, по-добре изчакай.

6. Избери подходящ тон

Когато говориш за увеличение, недей да бъдеш агресивен. Недей да викаш и недей да умоляваш. И в никакъв случай не поставяй ултиматум „Ако не ми повишите парите, ще напусна”, освен ако наистина не си готов да напуснеш. Правилният тон е спокойният.

7. Не увъртай

Започнеш ли разговора, кажи направо какво искаш. Увъртането само те прави да изглеждаш слаб и неуверен.

8. Не се страхувай от предизвикателства

Ако си готов за нещо такова, можеш дори да предложиш на шефа, заедно с новата заплата, да те натовари и с нови отговорности. Това едновременно ще ти даде шанс да си заслужиш увеличението в неговите очи и да придобиеш нов опит в работата си.

А ако ти откажат?

Винаги, когато искаш нещо, има вероятност да ти откажат. В този случай, ако наистина си убеден, че заслужаваш повишение, пробвай отново след известно време. Само ти можеш да решиш за себе си дали наистина заслужаваш повече пари и дали си готов да чакаш, докато ти ги дадат.

снимка: bpsusf, Flickr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here