Гадни шефове

0
251

ОбувкаВ разговора с него бъди спокоен, не викай и не избухвай. Твоята цел при тази среща е да покажеш уважение към него, даже да не изпитваш нищо подобно. Няма как, ако искаш да си запазиш работата и да спечелиш по-добро отношение, ще ти се наложи да бъдеш малко лицемерен. Обясни му спокойно, че искаш да знаеш къде бъркаш и како точно иска от теб. Фокусирай се върху неговите изисквания, а не върху своите – това ще поласкае самолюбието му и ще го накара да чувства контрол над ситуацията. Намекни, че срещу това да изпълняваш това, което той иска, ти искаш само да се държи с теб човешки. Не го обвинявай, не се конфронтирай излишно. Просто кажи, че искаш да знаеш как да работиш така, че той да е доволен. (Мисли си, че някой ден, като се издигнеш, ще можеш да му споделиш, че изобщо не си го харесвал и че си искал да му угодиш само защото по някаква причина се е оказал твой шеф. Но това е за по-късно.) 

Реклама

Обърни се към висшестоящ. Това би трябвало да е последната ти стъпка, преди да решиш да напуснеш, защото фактът, че си се оплакал на неговия шеф, ще накара шефът ти или да се стресне и да престане да бъде задник, или да ти насъбере още повече. Във втория случай ще бъде невъзможно да останеш на работа, затова трябва да си готов и за този вариант, щом решиш да говориш с висшестоящ. Обясни спокойно какъв е проблемът и кажи, че така не можеш да работиш. Помоли или за помощ, или за преместване, ако това е възможно. И бъди готов, ако и това не се получи, да потърсиш препитание на друго място.  

Добре е, ако имаш възможност, да се обърнеш към някого на висок пост, с когото вече си успял да изградиш някакви приятелски или поне колегиални отношения. Ако има такъв висшестоящ в компанията/фирмата и т.н., тогава той може много да ти помогне в борбата с неприятната личност на прекия ти началник.  

Ако вече си пробвал всичко 

Ако си пробвал всичко и нещата просто не се получават, помисли за друга работа. Колкото и да е хубаво мястото, със сигурност не е единствено. Твоето спокойствие трябва да е най-важно за теб, а никой не може да работи спокойно и добре във враждебна среда. Така че неприятните чувства към шефа в крайна сметка ще пречат на твоята работа и на твоето развитие. Хората трудно се променят, затова не се опитвай да обясниш на шефа, че е задник. Потърси си друга работа.  

Случаи, в които не трябва да се сърдиш на недоволния и критикуващ шеф 

Да, има и такива…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here