9 знака, че не трябва да приемаш тази работа

0
677

Офис
снимка: Paladin27, Flickr

Реклама

Когато става дума за интервю за работа, знаеш основните неща: трябва да си подготвен, добре облечен и спретнат и да показваш положително отношение към потенциалния си работодател и към самата работа.

Не трябва да забравяш обаче нещо много важно – не само твоето представяне има значение. Важно е да обърнеш внимание как се представя човекът срещу теб, да го прецениш и да се опиташ да получиш представа за работната среда в тази фирма или организация. Поведението на интервюиращия може да ти каже повече, отколкото предполагаш, и дори може да ти покаже, че не е добре да приемаш тази работа.

Ако забележиш някой от тези 9 предупредителни знака, то може би работата, за която кандидатстваш, не е толкова идеална, колкото изглежда.

Знак 1: Интервюиращият не е подготвен и не ти отделя достатъчно време

Ако потенциалният ти работодател закъснее за интервюто, отдели ти много малко време и не изглежда особено подготвен, това са лоши знаци. След като не ти отделя време и внимание, докато си кандидат, най-вероятно няма да ти отделя време и внимание, като станеш служител. Т.е., недей да разчиташ да те въведат в работата, да ти обяснят какво да правиш и да ти кажат дали се справяш добре.

Знак 2: Интервюто се провежда в кафене

Или на друго обществено място. Ако офисът на компанията е в друг град, интервю на обществено място е допустимо. Ако обаче фирмата има офис в твоя град и въпреки това те извикат на интервю в кафе, това не е добър знак. Възможно е интервюиращият да иска да скрие нещо за офиса или за работната атмосфера, което не говори добре за работата, която ти предлагат.

Знак 3: Интервюиращият се оплаква от фирмата

Ако човекът срещу теб започне да се оплаква от офиса, от работата или от шефове или колеги, това може да се счита за знак, че си се справил добре и че ще получиш работата – вече ти се доверяват, като ти се оплакват. Всъщност обаче това не е добър знак. Когато висшестоящ се оплаква от останалите пред теб, има голяма вероятност да се оплаква и от теб пред останалите, след като започнеш работа. И още нещо – ако оплакванията са искрени, то помисли си дали искаш да работиш в среда, от която даже и мениджърите се оплакват.

Знак 4: Интервюиращият се състезава с теб

При повечето интервюта за работа идва момент, в който трябва да кажеш нещо хубаво за самия себе си. Тогава реакцията на интервюиращия е много показателна – ако той реагира на думите ти, като похвали себе си, състезавайки се с теб, това е лош знак. Той показва, че бъдещият ти работодател поставя собствената си гордост и самомнение над всичко останало, а това не е качество на добрия мениджър.

Още 5 знака – заплатата, бонусите и неудобните въпроси…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here