Интервю за работа

0
93

ИнтервюОсвен качествата си, трябва да споменеш и мотивите, поради които искаш тази работа. Бъди искрен и уверен, докато обясняваш какво би означавала работата за теб и защо искаш да я работиш.

Реклама

Освен положителните ти страни, интервюиращият ще иска да знае и малко от отрицателните. Има вероятност да пита защо си напуснал предишната си работа, какво не ти е харесвало, как си се разбирал с колегите и шефовете си и т.н. Внимавай да не се окаже, че плюеш всички, обяснявайки как ти си жертва на интриги и затова се е наложило да напуснеш. Сега не е времето за такива истории. Бъди максимално коректен и неутрален. Ако все пак си обиден и ядосан от предишния си работодател и това е част от причината да напуснеш, постарай се от всичко това да изтъкнеш само едно. А именно – че вината не е била твоя.

Преди интервюто можеш да потренираш, включително и пред огледалото. Може да ти звучи смешно, но именно това е начинът да се видиш отстрани и да се оцениш. Още по-добре е, ако някой твой близък ти помогне да разиграете интервюто – той задава въпроси, а ти отговаряш. Това е добър начин да свикнеш с това да бъдеш разпитван и да се отпуснеш.

Искреност?

Дали да си 100% искрен или да замълчиш за някои неща – това е въпрос, на който няма еднозначен отговор. И все пак ще се пробваме да дадем някои насоки.

Лъжата никога не е добра идея, защото винаги има начин да те хванат, дори да не е веднага. От друга страна не можеш да тръбиш за всяка дребна грешка, която си правил в професионалния си живот, защото така нямаш големи шансове да те вземат. Старай се да смекчаваш разни дребни неща, ако изобщо стане дума за тях. Не ги поделяй, ако не те питат. Искреност не значи сам да направиш списък от недостатъците си, да го разпечаташ и да го раздадеш на интервюиращите.

Психология

Възможно е да ти задават и някои хипотетични въпроси като „С какви хора Ви е особено трудно да работите?”, „Какво търсите в потенциалната си работа?” и т.н. Не се панирай и отговаряй естествено. Вярно е, че те имат някакви очаквания за отговора ти, но ти не мисли за това, докато говориш. Просто бъди искрен и сдържан.

Ако интервюиращият…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here