8 начина да си по-продуктивен на работа

0
669

Книжа

Реклама

Времето никога не е достатъчно, но с правилна организация на задачите, може и да се окаже, че все пак то ти стига. Ето 8 начина, по които да организираш работата си, за да я вършиш по-добре:

1. Определи приоритетите си

Не всички задачи са еднакво важни, затова подреди приоритетите си. Най-отгоре постави онези задачи, които ще ти осигурят най-голямо възвръщане на вложените усилия. Подреди задачите си в календара, за да не забравиш някоя и да не пропуснеш някой срок.

2. Направи си собствен план

Различните хора са продуктивни в различна степен по различно време. Ако си най-активен рано сутрин, заеми се с най-тежките задачи тогава. Трябва да познаваш силните си страни и да се възползваш максимално от тях.

3. Не отлагай дребни задачи

Ако можеш да свършиш нещо за пет минути, по-добре го свърши веднага, за да не го мислиш и да не го отлагаш излишно. Но това важи само за дребни задачи, не за големи проекти.

4. Планирай обажданията

Отдели си половин или един час – в зависимост от работата ти, – през който да свършиш с всички телефонни обаждания за деня. Така телефонът няма да те разсейва по време на бизнес среща или докато подготвяш проект или презентация. Ако пропуснеш някое входящо обаждане, постарай се да го върнеш в рамките на деня, за да не остава в списъка с несвършена работа.

5. Не използвай имейла вместо телефон

Ако трябва да изпратиш файл, няма как да го направиш по телефона. Ако обаче искаш да проведеш диалог или да разрешиш проблем, имейлът само ще забави нещата. По-добре позвъни по телефона. Това важи и ако искаш да потвърдиш получаването на имейл или документация.

6. Пази информацията си

Всичката ти работна информация трябва да е на едно място, а не пръсната между компютър, лаптоп, телефон и разни други джаджи. Също така е важно да имаш бекъп на информацията си.

7. Не се разсейвай

Всичко, което не е работа, те разсейва. Най-често това са личният ти имейл и телефонът ти. Затова си отдели специално време – в почивката си, – в което да проверяваш личната си кореспонденция. Колкото по-малко се разсейваш с лични задачи, толкова по-бързо ще свършиш работата.

8. Разчисти бюрото си

Всичко, което ползваш по-рядко от веднъж дневно, ти пречи. Прибери го някъде и ще видиш как свободното място ще те направи по-продуктивен – вече няма да прекарваш по пет минути в чудене къде да сложиш една папка.

Като стана дума за мястото, внимавай с кафетата – не ги оставяй близо до компютъра или до важни документи. Разлятото кафе не е най-добрият начин да започнеш деня си.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here