5 начина да си щастлив от работата си

0
529

Офис

Реклама

Заплатата е важна, но не по малко важно е и как се чувстваш на работа. Ето 5 начина, по които можеш да увеличиш удовлетвореността си от това, което правиш.

1. Не прекалявай с работата

Ясно е, че понякога се налага да работим повече, защото нямаме избор. Само че не забравяй едно основно положение: когато се преуморяваш, идва един момент, след който работата ти не е ефективна.

Затова не е нужно да си носиш работата вкъщи, да прекарваш уикендите пред компютъра и да поемаш допълнителни задачи. Всичко това намалява времето, което можеш да отделиш на други важни неща като семейство, приятели, хобита или научаване на нещо ново.

2. Избягай дългото пътуване до работа

Това не винаги е нещо, което можем да променим толкова лесно, но винаги, ако имаш избор, предпочитай работата да ти е по-близо до вкъщи. Дългото пътуване, особено с обществен транспорт, се отразява потискащо на хората, намалява работоспособността им и намалява времето, което иначе могат да отделят за дейности извън работа.

3. Взимай си отпуските

За да си продуктивен на работа, трябва отвреме навреме да си почиваш. Затова не забравяй за отпуските и се старай да си ги взимаш на няколко пъти. Две-три почивки от по една-две седмици са много по-добре от една почивка за цял месец. Първо, защото планирането на почивката дава също толкова удовлетвореност, колкото самата почивка и така ще получиш тази удовлетвореност няколко, а не един път в годината. Второ, защото след дълго отсъствие от работа работните навици се възстановяват по-трудно.

4. Общувай с колегите си

Общуването с колегите ти помага да отпуснеш по време на обедната си почивка и спомага за създаването на общност на работното място, което от своя страна е добре за работата и намалява стреса. Дори и колегите ти да не са ти много приятни, не се отказвай да общуваш с тях – никой не те кара да ставате приятели. Ако все пак не искаш да се сближаваш с тях, осигури си достатъчно социален живот с приятели извън офиса.

5. Намери си добър шеф

Ако си търсиш работа, чудиш се дали да не напуснеш или се колебаеш между две позиции, не забравяй, че основна роля в избора ти трябва да има шефът ти.

Какъв е добрият шеф? С две думи: той е ясен по отношение на изискванията и очакванията си, след това ясно изразява мнението си за свършената от теб работа и, когато е доволен, не пропуска да те похвали.

 

Дали, ако по някаква причина не можеш да изпълниш някое от тези неща, трябва да си потърсиш нова работа? Това зависи изцяло от теб и от това дали нивото ти на удовлетвореност от сегашната ти работа съответства с времето и усилията, които влагаш в нея.

снимка: ginatrapani, Flickr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here