5 съвета за продуктивност от Барак Обама

0
996

Барак Обама в кабинета си

Реклама

Да бъдеш президент на САЩ е тежка работа, която изисква перфектна организация на времето и усилията. Затова именно президентът на САЩ може да даде най-добрите съвети по отношение на продуктивността.

Това са неща, които президентът или екипът му са споделяли пред американските медии и които могат да ти бъдат полезни, ако решиш да се организираш като истински президент.

1. Започни деня си от предишната вечер

Денят на президента Барак Обама започва още предишната вечер, разказва журналистът Майкъл Луис от “Vanity Fair”. Обама често остава буден до късно, понякога до 1 ч., подготвяйки се за следващия си работен ден. Така, когато стане сутринта в 7, част от работата му вече е свършена.

Например, когато получил Нобеловата награда за мир, Обама трябвало да избере една от няколко благодарствени речи. Неговият екип му представил речите, само че той не харесал нито една. Така на президента му се наложило да поработи по речта си. Вместо обаче да го прави в кратки промеждутъци от време през деня, той избрал да започне работата още вечерта, след като семейството му си е легнало. Първо преписал речите, предложени от екипа му, за да си организира мислите. След това започнал да пише собствен вариант – нещо, за което не би имал време през деня.

2. Намали умората от взимането на решения

Отново пред Майкъл Луис президентът Обама е споделял, че не иска да взима решения за това какво да облече или какво да яде – „Защото имам твърде много други решения за взимане”.

За да не се налага президентът да избира между сандвич с пуешко и сандвич с риба тон, той има асистенти. Това са повече от 100 души, които са натоварени с различни помощни функции. Интересно е, че преди 60 години президентът Труман е имал 12 асистента.

Целта на всички тези хора е да улеснят взимането на решения и да филтрират достъпа на информация до президента, за да може той да мисли за по-важни държавни дела. Когато някой друг избира костюма му за важна среща, Обама може да мисли за самата среща.

За да намали необходимостта от взимане на решения по отношение на дрехите си, Обама носи само сиви и сини костюми.

Интересно е, че опростяването на взимането на решения не се отнася само до храната и дрехите. Журналистът Райън Лиза от „New Yorker” пише за начина, по който работи екипът на Обама. И по-специално за улесняването на президента във взимането на решения.

Оказва се, че президентът обича да му дават малки бележки, на които са написани решенията, които трябва да вземе. На всяка бележка има три кутийки, от които президентът отбелязва една – „Съгласен съм”, „Не съм съгласен” и „Нека го обсъдим”.

Критиците, тренировките и личното време…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here