Скука на работното място

0
982

Понякога причините за скуката обаче са по-сериозни и не включват само дългото време, прекарано на едно работно място. Те могат да са най-различни – например, ако работим нещо, което е под възможностите ни, логично не използваме цялата си енергия и това, което остава, е именно скуката. Друга сериозна причина е, ако работата ни е такава, че въпреки усилията ни, няма никакви изгледи да повишение и развитие.

Реклама

КалендарСрещу това няма незабавно средство. Важно е обаче проблемът да се осъзнае и да се предприемат мерки, защото колкото по-дълго страдаме от скуката, толкова повече ще потъваме в нея и толкова по-трудно ще се измъкнем.

Ако установиш, че отегчението ти е резултат от работната ти дейност като цяло, а не от част от нея, трябва да действаш. Можеш да говориш с шефа си и да споделиш, че искаш друга позиция, други преки задължения и нови предизвикателства. Ако това е невъзможно, имаш два варианта – или търсиш нова работа, ако положението е непоносимо, или се научаваш да се справяш с това, което вече ти е омръзнало. Може би ти звучи като вид мазохизъм, но все пак вероятно си имал избор, приемайки тази работа, следователно все нещо в нея ти харесва. Припомни си какво е то и се старай да работиш така, че да го „съживиш”. Пробвай да научиш нещо ново за работата си, научи нов начин да се справяш с нещо, запиши курс, който ще те направи по-конкурентноспособен и т.н. С една дума, направи всичко, което би направило ежедневието ти по-разнообразно, а работата ти – по-интересна.

Ако обаче приемем втория вариант – че, избирайки тази работа, си го направил, защото е нямало друг начин, и сега скуката те убива, тогава не се старай да свикваш и да се бориш с еднообразието. Намери нещо друго, което искаш да работиш. Ако за това „друго” ти липсва квалификация, запиши нещо, което да учиш, докато работиш – задочно висше, някакъв курс, магистратура… Така дори сегашната ти работа вече няма да ти се вижда толкова скучна, защото ще знаеш, че паралелно с нея се развиваш и че крайната ти цел е да работиш това, което ти харесва. А именно там е най-голямата тайна на борбата със скуката на работното място – да харесваш това, което правиш, и да го правиш с желание.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here