Скука на работното място

0
927


На всеки
се случва в някакъв момент. Това важи с особена сила за тези от нас, които работят дълго време едно и също нещо на едно и също място, виждат едни и същи хора, сблъскват се с едни и същи проблеми, пият кафето си в едно и също кафене. Как да се справим с досадата от рутината на работата?

Реклама

Скука

Ако си от хората, които лесно оставят работата си на работното място и нямат проблем да си почиват качествено, има по-малък шанс да скучаеш в работно време. Свободното време, хобитата, уикендите – всичко това ти дава възможност да разпуснеш и досадата от повтарящото се ежедневие е по-малка. Но не всички можем да се справим по този начин, понякога скуката просто надделява. Тогава какво?

Според психолозите човешкият мозък се нуждае от постоянна и разнообразна стимулация, за да работи добре. Въпреки че той се учи именно чрез повторение, в един момент му трябва нещо ново. След като дългото повтаряне си е свършило работата и мозъкът е овладял някакво умение, той иска ново предизвикателство. И ако не го получи, му става скучно.

Един от начините да поддържаме интереса на мозъка си към работата е да използваме знанията и уменията, които сме придобили в работната си среда, извън нея. Предлагайки на мозъка да прави познати неща, но с различна цел и в различни обстоятелства, е много добър стимулатор. Но да бъдем по-конкретни.

Единият вариант е да предложиш услугите си на специалист, за да помогнеш на тези, които сега навлизат в работата. Предложи да обучаваш стажанти, да изнесеш някоя лекция, да подготвиш проект, който не е свързан пряко с работата. Говорейки за работата си и представяйки уменията си пред другите, ти повдигаш самочувствието си и се откъсваш малко от преките си задължения, като същевременно оставаш на професионална вълна.

Ако на работното ти място се прави нещо „извънкласно” – бюлетин, вестник, различни извънработни събития, включи се. Така ще разнообразиш работата си, а и ще направиш впечатление като заинтересована личност.

Понякога причините за скуката обаче са по-сериозни…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here