Как да се държим на бизнес вечеря

0
1649

БизнесменВярно е, че огромна част от етикета, който допреди век е бил вездесъщ, вече е просто подправка към някои филми и книги. Днес мъжете не докосват периферията на шапката си, когато срещнат позната дама на улицата (всъщност те дори не носят шапки кой знае колко често…); нито свалят ръкавицата на дясната си ръка, за да се ръкуват с жена; нито пък питат “Може ли да Ви целуна?”

Реклама

Но и днес има случаи, когато определен “код” на общуване и поведение се използва и даже е задължителен. Особено важен е етикетът, когато имаш бизнес среща, защото от нея могат да зависят много неща в твоя живот и кариера. Много често ти си този, който има нужда от срещата, затова ти каниш.

И така, когато каниш на бизнес среща в скъп ресторант…

Ресторант Много добра идея е ресторантът, в който ще поканиш гостите си, да ти е познат. Това може да стане лесно, като го посетиш един-два пъти предварително, с близък приятел например. Не е зле келнерите да те запомнят, както и ти да запомниш колкото можеш повече за мястото – кои са хубавите маси, какво е менюто и т.н.

Покани гостите поне седмица предварително. Кажи каква е целта на срещата и къде ще се състои. Важно: трябва да избегнеш всякаква неяснота по отношение на това кой ще плаща – посочи, че ти каниш, че човекът ще е “твой гост”.

Направи резервацията на свое име
и колкото е възможно по-рано. Ако познаваш ресторанта, поискай специална маса, възможно най-добрата. Ако срещата ще е кратка или ако гостите ще са повече от шест, подготви менюто предварително. Ако не си бил в този ресторант, поискай да ти пратят менюто си – не би искал да изглеждаш неподготвен.

Важно е да пристигнеш по-рано от уговорения час, за да провериш дали всичко е наред. Можеш да почакаш гостите на бара или да седнеш на масата и да помолиш главния келнер да ги въведе. Ако избереш да чакаш на масата, НЕ поръчвай питие, НЕ яж, ако нещо е сервирано, и НЕ разгръщай кърпата си. Когато гостите пристигнат, масата трябва да е такава, каквато е била преди ти да дойдеш. Ако гостите закъснеят много, прието е да изчакаш половин час, преди да поръчаш или да решиш да си тръгнеш.
Като домакин ти посочваш…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here