Интернет на работа

0
548

ОфисЗа никой работодател не е тайна, че подчинените му, които имат достъп до компютър и Интернет, не използват тези неща само по работа. Дали ще е личен имейл, сърфиране из различни уебсайтове или чат, няма значение. От мениджъра до стажанта всеки в един момент нарушава правилата, като използва работното време за Интернет с лична цел.

Реклама

Като цяло това се приема за нещо лошо. Някои компании не само следят трафика на компютрите на работниците си, но и инсталират филтри, които блокират достъпа до определени сайтове и електронни пощи.

Интересно е обаче, че според едно проучване на Университета в Охайо ровенето из различни сайтове в работно време не е задължително вредно за работата. Според заключенията на изследването сърфирането на работа помага на служителите да балансират между личния и служебния си живот. Вместо да мислят за някакъв личен проблем, те отделят десет минути, за да се опитат да го решат, и така след това се захващат за работа с по-голямо усърдие.

Разбира се, има различни степени на „злоупотреба” с Интернет и служител, който прекарва часове в Мрежата, четейки за хобито си, няма защо да се изненадва, когато се окаже пред уволнение. Идеята на изследването е друга – че не всяка употреба на Интернет на работа пречи на служителите; в някои случаи ефектът дори е положителен.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here