Да похапнеш с шефа

0
757

КостюмВсе повече се налага практиката интервютата за работа да се състоят на неформални места. Една от последните идеи в тази област е интервюто да се провежда в ресторант, по време на обяд например. Идеята е бъдещият работодател да види евентуалния си подчинен в по-различна, социална среда. Всичко това (не)успешно се съчетава със сладко похапване.

Реклама

Как да оцелееш в тази ситуация? Не стига, че си притеснен, понеже си на интервю, ами и трябва да ядеш, и то изискано.

Общите правила за официален обяд и известно спокойствие и увереност са едно добро начало. Оттам нататък ти трябват още няколко неща.

Целта

Както казахме, идеята на работодател, който би решил да те интервюира в ресторант, е да прецени дали се държиш добре в социална среда и дали можеш безпроблемно да общуваш в такава обстановка. Това важи особено много в случаите, в които работата, за която кандидатстваш, предвижда социални контакти с партньори и клиенти. В този смисъл отговорите, които даваш, ще са също толкова важни от маниерите ти на масата.

Началото

Почакай покана да седнеш. Ако не те поканят, изчакай домакина да седне и чак тогава седни. Седи изправен, с двата крака на земята. Въпреки че кръстосването на краката е повече женски патент, не малко мъже също го правят. В официална обстановка това е абсолютно забранено (както е и за жените впрочем) – тази поза придава прекалено отпуснат и небрежен вид и не е подходяща за бизнес комуникация.

Приборите

Както знаеш, ако има повече от една вилица или лъжица, започваш с най-външната. Обикновено първата е за салата, може да има още една за някакво друго предястие, а тази, която е най-близо до чинията ти, е за основното ястие. След всяко ястие чинията и приборите за него се отнасят. Обикновено не се слагат повече от три вилици и лъжици; ако има нужда от четвърта, тя е над чинията и е за десерта и/или кафето.

Схема

След като седнеш…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here