Lotus/Caterham 7

0
121

{gallery}tech/cars/caterham/02&width=180&height=180&widthgal=200{/gallery}

На снимката вдясно се вижда впечатляващият резултат от тези 30 години здрава работа. Всъщност… мда… прав си… не се вижда. Но това не значи, че това са съвсем еднакви коли. Веднага даваме и пример. Стандартното оборудване на Лотус 7 включва: двигател, шаси, колела, спирачки, седалки и дори клаксон! За сравнение, ако утре решиш да си купиш Caterham 7 Classic, стандартното му оборудване ще включва: двигател, скоростна кутия, колела, тапицирани седалки, задно окачване ДеДион, ролбар… май не пропуснахме нищо. Отново лош пример, но пък за сметка на това като екстри се предлагат предно стъкло, резервна гума, печка, че дори и покрив за главата, вярно че е от плат, но и това е нещо!

Реклама
{gallery}tech/cars/caterham/03&width=180&height=180&widthgal=200{/gallery}

Нека бъдем откровени, Caterham знаят, че тризоновият климатик, вграденият ароматизатор или пък поставките за чаши не карат една кола да върви по-бързо, затова такива просто няма. Но пък за сметка на това…

Под капака на първия Лотус 7 жизнерадостно бръмчи 1.3 литрово двигателче Форд с оптимистичните 49 к.с. Днес моторната гама включва от икономичния 1.4 16V скакалец, развиващ 105 к.с, до 2.3 литров Cosworth двигател, способен да впрегне 260 коня в „каручката” Caterham CSR. Нищо впечатляващо, ще си кажете – „На тате джипката вади 400 коня!”, но дори и най-малкият двигател изстрелва тези половин тон въглерод и алуминий до 100 км/час за 6.5 сек. Цифрата за същия пробег при топ версията пък е 3.1 сек. А сега да видим колко коли са способни да направят това – броят се на пръстите на ръцете, е да кажем и на краката.

{gallery}tech/cars/caterham/04&width=180&height=180&widthgal=200{/gallery}

Но промените и подобренията не са само в двигателите. По-добри спирачки, безкомпромисно окачване и увеличен просвет, съвременни скоростни кутии, по-устойчива рама – всичко е от значение, но резултатът е най-важното, както се казваше в една реклама на бира. И шапка им сваляме на Caterham за смелостта и постоянството в тяхното благородно и човекоугодно начинание – да дават на обикновения човек истинско удоволствие от шофирането, връзка между човек и машина, синини по задните части… и всичко това – на разумна цена.

И най хубавата част – за 2500 британски лири всеки ентусиаст може да си сглоби колата сам… Ако е ерген, не се интересува от жените, футбола, живота…

{gallery}tech/cars/caterham/05{/gallery}

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here