Призрачната кола

0
82

Pontiac Deluxe Six

Реклама

Тя е построена като „визия за бъдещето” преди повече от 70 години. Днес „призрачната кола” е единствена по рода си и се очаква да се продаде на търг за доста голяма сума.

През 1928 г. в различни лаборатории се работи по разработването на материал, чието химично название е полиметил метакрилат. Пет години по-късно химическата компания Rohm and Haas първа започва да продава прозрачния материал под търговското име плексиглас.

Скоро след това плексигласът влиза в необичайна употреба – с него е покрита първата прозрачна кола, построена в САЩ.

Тя е създадена на базата на Pontiac Deluxe Six и е резултат от сътрудничеството между General Motors и Rohm and Haas. Необикновеният автомобил е построен за Световния панаир в Ню Йорк през 1939–1940 г., където се превръща в сензацията на павилиона на General Motors.

Едва два такива автомобила са били построени през 1939 г. и само един от тях съществува и до днес. Той ще се продаде на търг на 30 юли и се очаква продажната цена да е между $275 000 и $475 000. През 1939 г. той е бил построен за $25 000. В началото на 80-те години автомобилът също е продаден на търг, но сумата, за която е купен тогава, не е известна.

„Призрачната кола” е изминала едва 138 км от създаването си до днес. Въпреки че има някоя и друга пукнатина, автомобилът е изключително запазен и продължава да предизвиква интерес и възхищение по същия начин, както и през 1939 г.

{morfeo 613}

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here