Учени ще правят невидим костюм

0
558

Невидим

Реклама

Скоро тази научна фантазия може да се превърне в реалност. Учени от Лондон са получили зелена светлина – както и 4,9 милиона паунда, – за да стартират проект с цел създаване на невидим костюм. Или невидимо наметало, за да звучи още по-футуристично.

Учените от Imperial College смятат, че подобно изобретение е напълно възможно. Просто трябва да се направи от материал, който може да манипулира светлината.

Когато светлината достига до обектите, тя се отразява и се връща към окото на този, който гледа обекта. Така въпросният предмет е видим.

За разлика от обикновените материали обаче, така нареченият мета-материал, който ще използват учените, е доста по-коварен. Той хваща светлинните вълни и ги пренасочва така, че те заобикалят предмета, обгръщат го. Нещо като река, която се отклонява от двете страни на камък.

Ако от този материал се направи наметало, то ще прави онзи, който го носи, невидим. Въпреки че мета-материалът има и други приложения, учените са убедени, че възможността за невидим костюм ще предизвика най-голям интерес.

Съществуването на невидимо наметало е доказано на теория, сега остава то да се направи на практика.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here