iPad

0
253

Снощи Стив Джобс официално представи таблета на Apple – iPad – на пресконференция в Сан Франциско. Според компанията новият им продукт е мост между лаптопа и мобилния телефон или между нетбука и смартфона.

Реклама

iPad

И наистина, поне на пръв поглед iPad изглежда като по-голяма и по-квадратна версия на iTouch и iPhone. Таблетът е с дисплей 9,7 инча, тежи малко над 680 г. и е с дебелина половин инч (1,27 см). Дисплеят е тъчскрийн.

Батерията на iPad държи десет часа, ако дисплеят е включен постоянно, и един месец, ако е на standby.

Името на таблета беше донякъде изненадващо – очакванията бяха за iSlate или iTablet. Интересно е, че преди няколко години Fujitsu са направили стъпки за регистриране на името iPad, което може да доведе до проблеми за Apple.

След два месеца се очаква да излезе версия с WiFi, а след още един – и с 3G. Според Apple в бъдеще хората ще си свалят и четат списания и вестници на iPad вместо на хартия. Размерът на дисплея на iPad е достатъчен за четене на печатни издания в техния нормален размер. New York Times вече са създали специално приложение за iPad.

Apple пускат и услугата iBooks за сваляне на книги в електронен формат (подобно на iTunes за музика).

Употребата на iPad като четец за печатни издания го поставя в конкуренция с продукти от типа на Kindle на Amazon.

iPad има и офис приложения за текстообработка и други бизнес задачи.

Има три варианта за големина на паметта на iPad – 16, 32 и 64GB. Всеки от тях ще се предлага както във вариант с WiFi, така и във вариант с WiFi и 3G. За потребителите, които ще ползват 3G, ще има месечна такса.

Цената на най-евтиния iPad ще е $499 (модел с 16GB и с WiFi). Най-скъпият е с 64GB и WiFi и 3G за $829.

Мненията на експертите за iPad са различни. Докато някои са изпаднали в еуфория от новия продукт на Apple, други смятат, че след цялото очакване на таблета той е малко разочароващ и твърде подобен на iPhone.

Според Стив Джобс таблетът е „магически, революционен” продукт, който се справя с основната си задача – да бъде по средата между смартфон и лаптоп, изпълнявайки ключови задачи по-добре и от двете.

По време на пресконференцията на аудиторията беше припомнено едно изказване от Wall Street Journal от август: „Последния път, когато имаше такова вълнение за една плоча (на англ. tablet), на нея имаше написани едни заповеди”. (Става дума за плочите с Десетте Божи заповеди.)

{morfeo 302}

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here