СПИН

0
693

Символът на борбата срещу СПИН

Реклама

На 5 юни 1981 е обявено съществуването на СПИН.
Оттогава до януари 2006 вирусът на СПИН е убил повече от 25 милиона души (по данни на Световната здравна организация и на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН).
Само през 2005 вирусът е отнел живота на между 2,4 – 3,3 милиона души. Повече от 570 000 от тях са деца.
Според ООН ако програмите за превенция на СПИН не обхванат много повече хора, отколкото сега, до 2020 жертвите ще са още 68 милиона.

СПИН (Синдром на придобитата имунна недостатъчност) е заболяване, което прогресивно уврежда имунната система на човека.

Вероятно повечето млади хора у нас смятат, че са запознати с проблема СПИН, с начините на заразяване и предпазване и т.н. И все пак ще се изненадаш, че не се знае съвсем всичко.

История

Заболяването се появява за пръв път през 1972 година в Заир. Твърди се, че първият човек, който се е разболял, се е заразил след ухапване от зелена маймуна. Това обаче не звучи особено реално – при нормално движение на хората по света болните трябваше досега да са станали не повече от 80-90 хиляди. А те са над 40 милиона. Как това заболяване се превърна в пандемията на нашия век и защо? На този въпрос все още няма отговор.

HIV

СПИН се причинява от вируса HIV (Human Immunodeficiency Virus). Много е важно да се знае, че човек може да е серопозитивен – т.е., да носи в себе си вируса HIV, – но да не е болен от СПИН. Много носители на вируса години наред не се разболяват, а е възможно и никога да не се разболеят. НО ако не знаят, че са серопозитивни, през това време те предават вируса на други хора.

Когато се активира, HIV отслабва имунната система на човека, и така го оставя беззащитен пред всевъзможните зарази. Когато това се случи, диагнозата е СПИН.

СПИН сам по себе си не убива. Неговата смъртоносна сила е в това, че оставя организма без защитни сили – което означава, че даже най-безобидният грип става смъртоносен.

Как действа HIV?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here