Невъзможният глас: Фреди Меркюри

0
1650

 

Реклама

Фреди Меркюри
На днешния ден преди 17 години умира един от най-великите съвременни музиканти.

Фарук Булсара, който по-късно ще се нарече Фреди Меркюри, се ражда в Занзибар на 5 септември 1946 г. Родителите му са  представители на етнорелигиозната общност от Индия парси. Детството си Фарук прекарва в Индия, а през 1964 г. семейството му отива в Лондон.

Там Фарук, който от дете се интересува изключително много от музика,  се записва в училище за изкуства. Налага му се да работи – на летище „Хийтроу” и в магазин за дрехи втора употреба. Междувременно основава няколко музикални групи, които обаче нямат успех.

Фреди МеркюриКитаристът Браян Мей и барабанистът Роджър Тейлър срещат през 1970 г. един млад човек, срамежлив и тих, без специализирано музикално образование, който иска да направят група и да я кръстят Queen. В началото двамата не харесват името и силно му се противопоставят, но Фарук Булсара успява да ги убеди. Те едва ли знаят, че в онзи момент пишат историята на съвременната музика. По същото време Фарук официално сменя името си на Фреди Меркюри. Оттогава до края на живота си той няма да говори публично нито за името си, нито за индийските си корени.

Когато през следващата 1971 г. към тримата се присъединява басистът Джон Дийкън, Queen вече е в пълния си състав. Групата ще съществува 27 години, като през 21 от тях Фреди ще е нейният фронтмен.

Защо Queen? „Да, ясно ми беше, че има хомосексуално звучене, но това е само една от гледните точки” – ще обясни по-късно Фреди.

По онова време, началото на 70-те, Фреди има приятелка…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here