Гмуркане при акулите

0
479

Акула

Реклама

Защо човек би се спуснал във води, където обикаля голямата бяла акула? Не ни се вярва, но всъщност този вид гмуркане е сред най-модерните забавления за туристи.

Какво стана
с традиционните безобидни хобита като събиране на марки и плакати на голи мацки? Явно вече не са на мода. Хората искат нещо по-вълнуващо и са се спрели на един от най-големите хищници на планетата. От него се иска едно – да ги забавлява.

Всичко започва с един от най-известните случаи на човек, нападнат от акула. Това е австралиецът Родни Фокс. През 1963 г. той оживява, след като се е срещнал на живо с голяма бяла акула. Нараняванията на Родни са толкова тежки, че е чудо, че е оцелял. Над 400 шева са били необходими, за да се закърпят пораженията по тялото му.

След случката той използва това, че бялата акула все още не е защитен вид, и се връща в океана, за да направи документален филм, в който убива една акула. През годините практиката му се разширява до абсолютен спец по акулите – много изследвания, снимки и филми минават през него. Той е и един от основателите на индустрията, наречена „туризъм с акули”.

През 70-те този вид забавление се практикува само по бреговете на Австралия, родното място на Фокс, а в края на 80-те се появява и основният съперник – Южна Африка, където има огромна концентрация на големи бели акули. Именно там в началото на 90-те е направено първото гмуркане сред акулите без предпазна клетка. Днес туризмът с акули носи на Южна Африка повече от $30 милиона годишно.

Как точно става гмуркането…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here