Липсата на сън

0
426

Сън

Реклама

Това е един от най-древните методи за мъчение – от римляните до нацистите принудителното държане на хората будни е любима техника при разпити.

Древните римляни наричали мъчението tormentum vigiliae – буквално „будно изтезание” и го използвали при разпита на врагове, от които трябва да се извлече информация. Предполага се, че това е и метод на древните гърци. Инквизиторите от Средновековието също го използвали, за да измъкват признания от предполагаеми вещици и го наричали „събуждане на вещицата”. Като се имат предвид ефектите на липсата на сън, не е учудващо, че хората накрая признавали всякакви земни грехове.

Новите технологии малко по малко помагат на развитието и на мъченията. С откриването на електричеството tormentum vigiliae става още по-лесно за прилагане – чрез 24-часово ярко осветление и силен шум жертвата се държи будна много по-лесно. Освен нацистите и японците през Втората световна война, този метод е използван и от цивилизовани държави дори и сега. Диктатурата на Пиночет, израелците и палестинците, британците, американците в Гуантанамо – това са само някои от любителите на това изтезание.

Фазите на съняЗа да си представим ефекта от липсата на сън е достатъчно само да кажем, че по времето на СССР един затворник, измъчван по този начин, е признал, че е написал „Евгений Онегин”…

Какво се случва с организма при липса на сън (вляво – фазите на съня, най-горе е будното състояние).

Първата нощ

Повечето хора могат да издържат без проблем една нощ без да спят, макар и преживяването да не е особено приятно.

Втората нощ

Тя е по-трудна, желанието за сън е много по-силно, особено между 3 и 5 сутринта, когато температурата на тялото е най-ниска. (В този период, ако лишеният от сън човек кара автомобил, има най-голяма опасност да заспи на волана.)

Третата нощ…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here