Преди финала

0
2612

Ernst Happel StadionСлед няколко часа ще бъде известен новият европейски шампион по футбол. На стадион „Ernst Happel“във Виена Испания и Германия ще определят победителя. Какво да очакваме от този мач?

Реклама

Доста, като се имат предвид някои статистики.

Германия е най-успешният тим по брой европейски купи – 3 (1972, 1980, 1996). При последния си успех побеждават домакините от Англия. Германците са играли общо на пет финала. Двата финала, които са загубили, са през 1976, когато играят срещу домакините от Югославия и губят с наскоро въведените в регламента дузпи; и през 1992 г., когато германците губят срещу Дания – страната-чудо на този турнир, която дори не е трябвало да участва.

Михаел БалакГермания е играла на 10 от 13 европейски футболни първенства. На две от трите първенства, в които не участва, Германия не е участвала изобщо в квалификациите. В 3 от тези 10 участия германците си тръгват след груповата фаза. В останалите случаи те са стигнали веднъж до полуфинал и всички останали шест първенства, като шестото е настоящото през 2008, германците са стигали на финал.

Испания е печелила купата само веднъж, през 1964 г., когато страната е и домакин на първенството. Това е едва второто европейско футболно първенство. На финала испанците побеждават тогавашния шампион СССР на „Сантяго Бернабеу” в Мадрид. Общо Испания е играла на два финала. Втория губи от Франция през 1984 г.,когато французите са домакини.

Икер КасиясИспания е играла на 8 от 13 европейски футболни първенства. От тях 3 пъти е отпадала още в групите, както и германците, 2 пъти е играла на четвъртфинал, два пъти на финал; тази вечер ще е третият.

Очевидно статистиките са малко по-добри за Германия, отколкото за Испания, но все пак никой не може да предвиди какво ще стане довечера. При всички случаи ни чака футболен спектакъл.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here