Анти-Нобелови награди 2010

0
1018

ПрилепХрумвало ли ти е да докажеш, че прилепите правят орален секс? А да се опиташ да събереш малко сополи на кит? На бас, че не ти е хрумвало. А ако беше, щеше да си имаш Анти-Нобелова награда.

Реклама

Анти-Нобеловите награди се раздават всяка година малко преди церемонията по връчване на истинските Нобелови награди. Идеята на Journal of Improbable Research – изданието, което раздава Анти-Нобеловите награди, – е както да направи нещо забавно, така и наистина да насърчава научния прогрес.

През 2010 г. наградените са постигнали нови научни чудеса.

Да вземем сополи от кита!

Както вече стана дума, едните лауреати са събрали сополи на кит. Ако обаче си мислиш, че целта е просто да изтормозим кита, не си прав.

Става дума за изучаване на респираторните заболявания при китовете. Карина Асеведо-Уайтхаус и Агнес Роча-Джослин от лондонското Общество по зоология спечелиха Анти-Нобеловата награда за инженерни постижения, като изобретиха нов начин за проучване на респираторните проблеми на китовете. Учените разказват: „Техниката включва насочване на хеликоптер с дистанционно над кита, който тъкмо излиза на повърхността на водата, и хващане на издуханите сополи на Петриеви чинийки, които са закрепени на долната страна на хеликоптера.”

Прилепите също се обичат орално

Анти-Нобеловата награда за биология отиде при Гарет Джоунс от университета в Бристол, който научно документира факта, че плодовите прилепи правят орален секс. Учените се похвалиха, че „нашите наблюдения са първите, които показват редовно фелацио при възрастни животни”.

Чорапи върху обувките

Други учени пък откриха, че ако си носиш чорапите върху обувките, това може да предотврати подхлъзването по ледена повърхност. Тази новина идва от Лиан Паркин и колегите й от университета в Отаго в Нова Зеландия.

И сега ще изтеглим победителя в играта „Кой ще получи повишение”!

Трети учени пък доказаха, че компаниите ще са по-успешни, ако повишават произволно избрани мениджъри. Откритието е на Алесандро Плукино от университета в Каталания, Италия.

Олиото и водата се смесват!

Това доказаха изследователите на нефтени разливи Ерик Адамс, Скот Соколофски и Стивън Масутани. Те отрекоха познатото твърдение, че олио и вода не се смесват.

Псувните облекчават болката

Това е отдавна известен факт, но едва тази година учени получиха награда за това, че го доказаха. Става дума за Ричард Стивънс и колегите му от университета Кийл във Великобритания.

Микробите се закачат за брадите

Това доказаха учени от Форт Детрик, Мериленд, и за това и те взеха награда.

Анти-Нобеловите награди се връчват от носителите на истинските Нобелови награди от предишната година. Церемонията се състои в Харвардския университет в Масачузетс.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here