Terrafugia Transition: летяща кола

0
308

Terrafugia Transition

Реклама

Задръстване? Защо просто не прелетиш над него? Това е идеята на летящия автомобил Terrafugia Transition, в чието построяване са участвали бивши инженери на НАСА. Той може да се използва както като автомобил, така и като летателен апарат. Terrafugia са малка американска компания, а Terrafugia Transition е единственият й автомобил.

Доскоро той не можеше да излети официално заради теглото си – то е с близо 50 килограма над нормата за лек летателен апарат. Но сега американските въздушни власти са направили изключение и са дали на Terrafugia Transition специално разрешение да лети, тъй като колата трябва да се съобрази и с изискванията за безопасност, прилагани за автомобили – въздушни възглавници и т.н., – което добавя към теглото й.

Още преди да получи разрешение за полет, Terrafugia Transition премина тестовите полети и вече е в производство.

Не че това е първата летяща кола в света. Но производителите твърдят, че е първата, чиито крила се прибират само с натискането на едно копче.

Цената на автомобила е $200 000 – колкото на едно Bentley или Ferrari, – но това не пречи вече да има 70 клиента, които са платили депозит, за да имат летящата кола.

Според вицепрезидента на Terrafugia срещу тези пари ти получаваш „ефекта Уау”. Той добавя: „Всеки може да си купи Ферари. Но Фераритата не летят.”

Но освен пари, за да имаш Terrafugia Transition, ти трябва и доста място – поне 50 метра чист път за излитане. Но пък колата си влиза съвсем нормално в обикновен гараж. Зарежда се на бензиностанции, както всеки друг автомобил. Освен място за излитане, ще ти трябва и лиценз за пилот, тъй като Terrafugia Transition се води лек летателен апарат.

На пътя Terrafugia Transition достига максимална скорост от 104 км/ч, но във въздуха скоростта й е 184 км/ч. Може да прелети разстояние от 800 километра.

Летящата кола е дълга близо 6 метра. Двигателят й е четиритактов, 100 к.с. В нея има две места, а времето, необходимо за превръщането й в летателен апарат, е около 30 секунди.

Първите такива автомобили ще бъдат доставени на клиентите през есента на 2011 г.

{morfeo 384}

Снимки: Terrafugia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here