Автомобилите и слънчевата енергия

0
205

Автомобил, задвижван само от подновяеми енергийни източници, все още е в полето на мечтите. Отделни производители обаче експериментират с употребата на слънчева енергия за поне малка част от нуждите на колата.

Реклама

Toyota Prius

Новата Toyota Prius, която излиза на пазара през пролетта, ще се предлага с опция за слънчев панел на покрива. Той ще събира слънчевата топлина, докато колата е паркирана, и ще използва енергията, за да задвижва вентилационна система. Така, докато е паркирана на лятното слънце, колата ще се охлажда и щом се качиш и включиш климатика, той няма да хаби толкова енергия, колкото обикновено. Иначе казано, пестим гориво и намаляваме количеството на изгорелите газове.

Toyota PriusОт Toyota казват, че с помощта на панела автомобилът ще има електрическа енергия за допълнителни над 20 км път на ден. Батериите на колата получават около 165 вата на час от слънчевия панел. Системата струва $3500.

Toyota не са първите, които се сещат за слънчевата енергия. Още през 1992 г. Mazda предлагат такъв панел към своя модел 929. Някои от моделите Audi A8 също предлагат тази опция.

Въпреки тези нововъведения обаче колата, задвижвана само от слънчева енергия, е още далеч в бъдещето. И все пак има един доста интересен опит в тази посока – хибрид, който използва електричество и слънчева енергия.

Автомобилът се нарича

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here