Първият полет на летящата кола

0
199

Skycar

Реклама

Това не е научна фантастика, а съвсем реално пътуване, което тече в момента. На 14 януари летящият автомобил потегли от Лондон към Тимбукту, Мали. Това е пътуване от 6000 километра над Пиренеите, Гибралтар и Сахара.

Как работи?

Автомобилът (наричан Skycar) използва био горива. Той е на две колела и се движи като нормална кола, докато не стигне 70 км/ч. При тази скорост може да се премине в летящ режим. Летенето става с така наречения ParaWing – парашут, на който колата виси по време на полет. По избрания маршрут се очаква за около 40% от пътя да се налага летене.

ПътуванетоЕдно приключение

Първото изпробване в реални условия на летящия автомобил си е смело начинание за изобретателите Нийл Лафтън и Гидън Кардосо.

Пътуването не е точно безопасно – автомобилът ще лети над планини, море и пустиня, ще трябва да мине през минно поле в Мавритания. При това не са правени тестове какво разстояние може да измине колата. На всичкото отгоре властите са предупредили екипа, че в някои части на Африка има и опасност от отвличане.

Бъдещето на тази кола според Кардосо е голямо. Той мечтае тя да стане масово производство и с нея хората да могат да достигат отдалечени райони или да прелитат над задръствания.

Още:
Skycar в числа и видео…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here