Новата лимузина на Барак Обама

0
283

 
Това не е просто кола. Не е и кола, която можеш да си купиш. Всъщност е нещо между автомобил и танк.

Реклама

Лимузината на Барак Обама

Традицията повелява всеки път, когато в длъжност встъпва нов президент на САЩ, Тайните служби (Secret Service) да му връчват съвсем нова лимузина, специално направена за него. Такава ще получи и Барак Обама на 20 януари, когато е официалната церемония по встъпването му в длъжност.

Автомобилът е Cadillac, но моделът не може да се намери в магазина. Сигурността на особено важния пътник е основната характеристика на лимузината – вратите й са дебели 20 сантиметра, заради което някои се шегуват, че автомобилът може да понесе директен удар от астероид. Пак заради сигурността задълженията по транспортирането на президента – обучаване на шофьорите и т.н. – са поети от Тайните служби преди повече от 60 години.

Проблем на сигурността е теглото на автомобила. То е значително, което прави маневрирането по-трудно. Освен това рамките на вратите и прозорците са дебели, защото трябва да държат бронирани стъкла, и това създава доста големи слепи петна.

Какво е в лимузината на президента? Съвсем изолирано и тихо – без външните шумове, без забързаните потоци хора и коли. Все едно си в черупка. От друга страна обаче именно в автомобила имаш всички комуникации, за които можеш да се сетиш – телефон, Интернет, сателитна връзка. И понеже си сам и необезпокояван, можеш да правиш с комуникациите си каквото си поискаш.

Едно е сигурно – лимузината на новия американски президент няма да е икономична. При всичката сигурност, която трябва да предложи, това просто не е възможно. Докато преди няколко десетилетия лимузините на президентите са били правени с цел да могат да измъкнат президента от неприятна ситуация, днес те трябва да могат да издържат на продължителна атака. Това прави новата кола (или новия танк) на Обама по-скоро движещ се бункер, отколкото автомобил. Няма как, работата му е такава.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here