Най-бързият парен автомобил в света

0
452

Най-бързият парен автомобил в света

Реклама

„Най-бързият чайник на света“ – така наричат този автомобил, който вчера подобри рекорда на САЩ за скорост на наземни превозни средства, придвижващи се с пара. Рекордната скорост е 223,75 км/ч. След като бъде потвърден от Международната автомобилна федерация ФИА (Fédération Internationale de l’Automobile), рекордът ще стане официален.

Рекордната скорост е средна. Във втория от двата тура, които е направил пилотът Чарлз Бърнет, е достигната скорост малко над 240 км/ч.

За рекорд се признава средната скорост, с която автомобил изминава едно и също разстояние два пъти в противоположни посоки. Двата старта трябва да са в рамките на 60 минути.

Автомобилът

Той е британски, тежи три тона и е направен от комбинация от леки въглеродни нишки и алуминий, която покрива стоманено шаси.

Горивото, което използва колата за 12-те си парни котела, е LPG. В тях се помпа деминерализирана вода със скорост 50 литра в минута за охлаждане на инжекторите. Получената гореща пара е с температура 400 градуса по Целзий. Тя се инжектира в турбината със скорост, два пъти по-голяма от скоростта на звука.

Въпреки че британският тим счупи официалния рекорд обаче, те не успяха да надминат неофициалния от 232 км/ч., поставен през 1985 г. Те признават този рекорд и смятат да се опитат да подобрят и него.

Най-бързият парен автомобил в света

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here