Mazda MX-5 Superlight

0
243

Mazda MX-5 Superlight

Реклама

Концептуалният суперлек модел MX-5 беше представен на автоизложението във Франкфурт. Концепцията е била разработена само за три месеца. Моделът е направен в чест на 20-годишнината на роудстъра MX-5.

Идеята на автомобила е да бъде най-леката кола в своя клас и тази цел определено изглежда постигната – теглото на Superlight е около 995 кг.

За да бъде максимално лек, автомобилът няма изолация, климатик и предно стъкло. Премахнато е и всичко излишно от интериора. Няма и странични огледала, има само едно на контролното табло. Основните материали са алуминий и въглеродни нишки.

Mazda MX-5 Superlight

Въпреки че е орязана откъм много неща, колата е съвсем годна за шофиране. Двигателят е 1,8-литров, 124 к.с., скоростите са ръчни, скоростната кутия е 5-степенна. Ускорението до 100 км/ч става за 8,9 секунди.

Има някои съвременни екстри обаче, от които Superlight не е лишена – iPod адаптер и барове на седалките за допълнителна сигурност на водача и пътника.

Все още няма планове за масово производство на Superlight. Междувременно експертите разсъждават, че тази концепция на Mazda означава, че марката ще продължи да работи в посока по-леки и икономични автомобили. Смята се дори, че следващият MX-5 може да е с по-малък двигател от досегашните модели.

{morfeo 196}

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here