G-класа

0
286


Стил. Скорост. Динамика. Високa проходимост.
Надеждност. Класика. Лукс. В един автомобил? Хмммм…

Реклама
{gallery}tech/cars/g-class/01&width=180&height=180&widthgal=200{/gallery}

Може би щеше да бъде невъзможно, ако през 1903 Пол Даймлер не се беше захванал да прави революционен автомобил със задвижване на четирите колела. В резултат от този проект през 1907 се появява “Dernburg Wagen” – нещо средно между автобус Чавдар и волска талига с четири добичета (оттам и 4х4). В последствие, през 1926, се появява моделът G 1. След него следват още няколко разработки – G 2, G 3 … Но най-важното е, че, колкото и цифрички да следват след G-то, тези автомобили притежавали изключителна за времето си проходимост и здравина.

След не особено успешния за Германия край на Втората световна война проектът “G” е прекратен, защото удовлетворявал само нуждите на армията (явно не много успешно). А пък германската индустрия се впрегнала да произвежда Костенурки и Опел-и.

Трябвало да минат много лета преди през 1979 Mercedes-Benz да възроди проекта под името “G-Class”. И така, без да искат, Mercedes-Benz създават една легенда, която вече 28 години не слиза от производство. Любовта на хората към модела личи и от прякорите, които той е успял да си лепне: “Вълкът”, “Немският УАЗ”, “Подводницата”, “Легендата”, “Германското кубче”… Това с УАЗ-а е малко озадачаващо, но сигурно препраща към военната жилка в G-класата, която е част от въоръжените сили на сума държави, сред тях Германия (изненада!), Австрия, Канада, Финландия, Норвегия, Сингапур, САЩ… Няма да изброяваме всички, за да не пропуснем някоя. А, да, и Ватикана!

{gallery}tech/cars/g-class/02&width=180&height=180&widthgal=200{/gallery}

Но какво прави този автомобил по-специален от всеки друг?

Ами, представи си да имаш високо проходим автомобил, който е много луксозен и същевременно има динамичните качества на спортен автомобил. В G-klasse е интегриран Мистър Мускул на задвижванията 4х4 – 4MATIC система за контрол, която помага дори на най-слабия шофьор да се справи с тежък, пресечен терен. Управлението на системата 4х4 се осъществява само от 3 бутона и 3 съединителя, дори малко дете може да се справи.

Моделната гама…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here