Състезателна кола със слънчеви панели

0
233

Елинор

Реклама

„Елинор” е една от най-добрите коли със слънчеви панели в света. Тя не само че се движи бързо, но и ще участва в състезание с 3000 км маршрут.

„Елинор” е екологична, технологична и футуристична. Скоростта й може да достигне 120 км/ч, а разстоянието, което може да измине без директна слънчева светлина, е 320 км. Без да прибягва до батерията си, само от слънчевата енергия, „Елинор” може да се движи с 80 км/ч. Батериите са истинска гордост за създателите на автомобила, защото са едновременно леки и ефикасни. Те са всъщност литиево-йонни батерии от лаптопи.

Слънчевата кола е дело на екип от MIT (Massachusetts Institute of Technology). Тя има шест квадратни метра слънчеви панели от силиций, които са с капацитет 1200 вата (колкото не особено мощен сешоар). Това не звучи много, но пък колата е толкова лека (226 кг) и аеродинамична, че мощността й е достатъчна, за да не отстъпва по бързина на много от конвенционалните коли.

Името на колата е леко намигване, защото „Елинор” се нарича един от автомобилите във филма „Да изчезнеш за 60 секунди”. Онази „Елинор” обаче е Ford Mustang от 1967 г. и определено не е екологична, ами направо пие бензин като гладно дете.

Състезанието, в което ще участва „Елинор”, се нарича World Solar Challenge и ще се проведе в Австралия през октомври. Това е десетото по рода си състезание, на което се виждат най-добрите постижения в областта на екологичните автомобили. MIT участва в състезанието всяка година. Последното състезание World Solar Challenge беше през 2007 г. и привлече 41 участника.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here