Бъдещето на компютрите в автомобилите

0
165

Las VegasВсяка година през януари в Лас Вегас се събират не само почитатели на хазарта и желаещи да сключат бърз брак, но и любители на технологиите. Тогава се провежда годишното изложение за потребителска електроника.

Реклама

Тази година на него могат да се видят някои от най-новите развития в автомобилната индустрия. Забелязва се все по-голямото присъствие на компютри и компютърни системи в автомобилите – както с цел забавление, така и като помощ на шофьора. Ето няколко от показаните технологии.

Съвсем скоро „Хюндай” пускат система, която ще предупреждава водачите, когато излизат от лентата, в която карат. Предупреждението ще е звук или вибрация на гумите. Друга екстра, която предлагат от компанията, са ултразвукови сензори, които помагат на шофьора да паркира, като измерват разстоянието между автомобила и околните обекти.

FLIR Systems, Inc. за BMW шеста серия

Още по-сложна система предлагат FLIR Systems, Inc. за BMW шеста серия – засичане на пешеходци на пътя (горе). Това става с помощта на камери, следящи за източници на топлина с форма на човек. Те са свързани със софтуер, който отчита данните и предупреждава водача кога на пътя на колата има пешеходец, като показва фигурата му на таблото.

„Форд“ пък ще предложат на пазара…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here