Любимият автомобил на Хитлер

0
185

Auto Union D

Реклама

Рядък модел спортен автомобил, любим на Фюрера, ще се продаде на търг за поне 5 милиона паунда през август.

В края на Втората световна война, когато Червената армия нахлува в Берлин, се оказва, че там има доста съкровища. Едно от тях са немските състезателни коли – така наречените Сребърни стрели. Руснаците веднага натоварват на кораби всички автомобили, до които успяват да се доберат, и ги пращат в Москва. Там ги разпарчетосват, за да изучат моделите и да ги използват за собствено производство. Това с две думи означава, че от колите не остава почти нищо, освен отломки. Една от тях дори е срязана на две, за да послужи за ремарке на колата на някакъв апаратчик.

Един от автомобилите обаче се запазва. Или поне шасито му.

А това е необикновена кола. Моделът й е Auto Union тип D, от който са били произведени само три автомобила. Това са част от колите, които били абсолютните шампиони по автомобилните състезания през 30-те години. Затова наричали немските спортни коли Auto Union и Mercedes Сребърните стрели. Някои рекорди, поставени от тях, ще бъдат подобрени едва през 80-те години.

Хитлер обичал спортните коли и състезанията с тях, защото те според него доказвали немската технологична мощ. Той се запознава с автомобилния състезател Ханс Щук по време на лов още през 1925 г., преди да стане канцлер на Германия. Това запознанство помага на Щук през цялата му кариера. По-късно колата му – Auto Union D – ще стане една от любимите машини на Фюрера. Щук участва с нея в последния сезон на Grand Prix преди войната, през 1939 г. Той самият става любим пилот на Хитлер и в случаите, когато от Auto Union предлагат мястото на Щук на друг състезател, SS някакси успяват да накарат този състезател да откаже.

Как колата оцелява до днес…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here