Aston Martin Lagonda

0
908

Aston Martin Lagonda

Реклама

През следващите 5 години може да видим нова версия на Aston Martin Lagonda – автомобил, който се появява за пръв път на пазара през 70-те години на 20 век.

През 1947 г. Aston Martin купуват луксозната британска автомобилна марка Lagonda. Близо 30 години по-късно, през 1974 г., излиза първият Aston Martin Lagonda.

Това е автомобил с любопитна история. Между 1974 и 1990 г. от него са произведени едва 645 бройки, тъй като всяка една се строяла по три години. През това време Lagonda е най-скъпата кола в света.

Причината – тя е и една от най-технологично напредналите. На контролното й табло има телевизионни екрани, а управлението на двигателя й е компютъризирано.

Именно нейната технологичност обаче я прави доста ненадеждна и податлива на проблеми. В допълнение на това, че е скъпа и че се строи за три години.

Lagonda успява да натрупа доста неласкателни титли през онези 16 години. Спечелва си например място в класацията на списание Time на най-лошите автомобили на всички времена.

Тази история обаче отдавна е история и днес Aston Martin обмислят възраждане на Lagonda. Изпълнителният директор на Aston Улрих Без наскоро сподели, че е уверен, че ще видим Lagonda отново на пътя, макар след поне 5 години.

Идеята не е съвсем нова – още през 2009 г. на автопизложението в Женева Aston показаха концептуално SUV с марката Lagonda (на снимката).

Интересно е дали Aston Martin ще успее в тези, а и в други свои начинания, като се има предвид, че откакто не е част от Ford, компанията не е особено успешна във финансово отношение. Преди няколко месеца обаче Aston Martin сключи договор с Mercedes-AMG за доставка на компоненти – стъпка, която изглежда, че е в правилната посока.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here