Автомобил използва въздух за гориво

0
197

Air pod

Реклама

Автомобил, който се движи с помощта на водород, си беше иновация. Още по-голяма иновация обаче е кола, която ползва чист въздух за гориво.

Този необикновен автомобил се включва в контакт, което позволява на компресора му да създаде налягане от над 315 кг. на кв.см. във въздушния резервоар на колата. За четири часа се достига максималното налягане в резервоара. След това студеният въздух се освобождава постепенно, задвижвайки буталата на автомобила. При ниска скорост това, което излиза от почти замръзналия ауспух, е чист въздух.

Технологията позволява движение с до 56 км/ч. За по-бързо движение се използва традиционен двигател, който затопля въздуха и ускорява освобождаването му. Този двигател пълни и въздушния резервоар.

Автомобилът е творение на френската фирма Zero Pollution Motors. От компанията казват, че целта им е пазарната цена на колата да е между 11 000 и 12 000 паунда. При подобна покупка купувачът получава и значителна икономия от традиционно гориво.

Въпреки големите планове обаче има и доста скептицизъм. Според някои инженери въздушните компресори са един от най-малко ефективните начини за превръщане на електричеството в работа. Според тези мнения много по-логично е електричеството да се използва директно, както е в електрическите автомобили. Компресираният въздух просто е излишен. Освен това компресорът позволява употреба на едва около 25-30% от енергията, използвана за самото компресиране.

Все пак от Zero Pollution Motors настояват, че в сравнение с традиционните двигатели тяхната въздушна иновация е по-ефектива. Но пък тя губи в полза на хибридите и електрическите автомобили. От фирмата казват и че технологията изобщо не е толкова странна, нито нова – тя е същата, като в двигателя с вътрешно горене, само че горивото е друго.

/на снимката: Air Pod – предишен модел на същата компания с подобна технология/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here